Scholarly communication among agriculture researchers in Mozambique: Mbulisanu mayelanu ni vutivi ndzeni vuxopaxopi la ta wurimi aMusambiki - Matiquite, Policarpo (NJINGA e SEPÉ: Revista Internacional de Culturas, Línguas Africanas e Brasileiras (ISSN: 2764-1244), 2021)
The article reports on a study of scholarly communication among researchers at IIAM, the leading agriculture research institute in Mozambique. It had two components: a bibliometric survey of Mozambican agricultural research publication and a questionnaire survey. The bibliometric survey found research output in terms of formal publication to be rather low. Of the 37 peer-reviewed journal articles related to agriculture in Mozambique in the years 2004 to 2010, only 11 had Mozambican authors. The second phase highlighted the dominance of reporting at conferences and in technical reports. Both phases reveal the importance of collaboration with partners outside Mozambique. The questionnaire survey suggests a number of possible reasons: the dominance of English in international reporting of research; the lack of journals in Mozambique; the more easy availability of funding from outside partners; and the lack of incentives. *** Nkomiso hi Xichangana: Xitsalwana lexi xihlawutela tindlela ta mbulisanu mayelanu ni vutivi, ndzeni ka vaxopaxopi va IIAM, ndzawula leyi hirhangeleka vuxopaxopi la ta wurimi a Musambiki. Axitsalwana lexi xini sviyenge svimbirhi anga lesvi: bibiliyometika la vuxopaxopi la wurimi a Musambiki ni vuxopaxopi leli liyendliweke hi xivutisela. Vuxopaxopi la bibiliyometika likombise Lesvaku ntsego wa svitsalwana lesvisvipaluxiweke i yitsongo svinene. Ka 37 wa svitsalwana sva ta wurimi tikweni lesvi svipaluxiweke ka marevhixta ya vuhlelingatsimbirhi mahelanu ni ka malembe ya 2004 kuafika ka 2010, ntsena 11 wa svona svitsaliwile hi vaxopaxopi va Musambiki. Nakona wuxopaxopi likombise ngopfungopfu, maphepharungula ya mintirhu ya wuxopaxopi, lawa makombisiweke eka tinhlengeletanu nkombiso ni le ka maphepharungula ya vutshila. Sviyenge há svimbirhi svikombise hi ntshima, lisima la kutirhisana ndzeni ka vatsali va Musambiki ni vale handle ka tiko. Xivutisela xixungeta kutirhisiwa svinene Xinghiza emitikweni ya misava, akutsaleni ka svitsalwana; kupfumaleka ka marevixta ya kupaluxa ka wona aMusambiki; kupfumaleka ka timale tosapota wupaluxi la svitsalwana, tani svivangelo sva wupaluxi litsongo aMusambiki.