Fatores que estão na base da falta de qualidade de ensino no subsistema do Ensino Primário: estudo de caso Complexo Escolar 4 de Julho Aeroporto/ Lunda Norte: Makambo oyo ezali na nsé ya bozangi ya lolenge ya mateya na sous-système ya Éducation Primaire : étude de cas ya Complexe scolaire 4 de Julho Aéroport/Lunda Norte - Maurício, Anastância Joia Sacufa (NJINGA e SEPÉ: Revista Internacional de Culturas, Línguas Africanas e Brasileiras (ISSN: 2764-1244), 2025)
O presente trabalho buscou investigar os fatores que estão na base da falta de qualidade de ensino no subsistema do Ensino Primário: estudo de caso Complexo Escolar 4 de Julho Aeroporto/ Lunda Norte. Tendo como questão de base: quais são os fatores que influenciam a fraca qualidade no Ensino Primário no caso do Complexo Escolar 4 de Julho Aeroporto? Daí que se determinou como objetivo geral: caracterizar os fatores que estão na base da falta de qualidade de ensino no subsistema do Ensino Primário. O estudo segue o paradigma quantitativo e tem a Estatística Descritiva como método de tratamento de dados de campo. Ao passo que o inquérito serviu como instrumento de recolha de dados. Aplicou-se o inquérito a oito professores e dois membros da direção da escola para a recolha de dados. A partir da experiência como professora e como investigadora, fez-se a observação das condições da escola e permitiu a caracterização dos principais fatores que condicionam a qualidade, tais como: falta da especialização dos professores nas disciplinas que lecionam e em Ensino Primário, monodocência, sobrelotação de alunos por turma, falta de acompanhamento dos pais e encarregados da educação no processo de ensino-aprendizagem dos educandos. Como principais conclusões destacam-se que é preciso que se aumentem as salas de aulas a fim de acrescentar mais tempo letivo porque o processo de desdobramento dificulta o cumprimento das atividades por parte dos professores, faltam condições nas escolas que aumentem a aprendizagem dos alunos, por exemplo, bibliotecas escolares e merenda. **** NA MOKUSE (lingala) Boyekoli oyo elukaki koluka koyeba makambo oyo ezali na nsé ya bozangi ya lolenge ya mateya na sous-système ya Éducation primaire : étude de cas ya Complexe scolaire 4 de Julho, Aeroporto/Lunda Norte. Kozala na motuna ya moboko : nini ezali makambo oyo ezali na bopusi na lolenge ya mabe ya Eteyelo ya Ebandeli na likambo ya Complexe Ecole 4 de Julho Aeroporto? Na yango, mokano ya monene ezuami : ko caractériser ba facteurs oyo ezali sous-jacente ya manque ya enseignement ya qualité na sous-système ya Éducation de base. Boyekoli elandi paradigme quantitatif pe esaleli Statistiques Déscriptives lokola méthode ya traitement ya ba données ya terrain. Alors que anketi esalaki lokola esaleli ya bosangisi ba données. Ankɛtɛ yango esalemaki na balakisi 08 mpe bato 02 ya bakambi ya biteyelo mpo na kosangisa makambo. Na kotalela mayele na ngai lokola molakisi mpe moluki, namonaki makambo ya eteyelo mpe napesaki ngai nzela ya ko caractériser ba facteurs principals oyo ezali ko affecter qualité, lokola : manque ya spécialisation ya balakisi na ba matières oyo bateyaka mpe na éducation primaire, mateya ya molakisi moko, surreplance ya ba élèves par classe, manque ya suivi ya ba parents na ba gardiens na processus ya enseignement-apprentissage ya ba élèves. Bosukisi ya minene ezali na ntina ya komatisaka motango ya bakelasi mpo na kobakisa tango ya mateya mingi mpo ete mosala ya botiami na mosala esalaka ete balakisi ezala mpasi mpo na kosala misala na bango, mpe biteyelo ezali na makambo te mpo na kobakisa boyekoli ya banakelasi, ndakisa, bozangi ya bibliothèques ya biteyelo mpe bilei ya kelasi.