Impacto dos programas de reabilitação de reclusos no estabelecimento penitenciário provincial de Maputo-Moçambique: Vuyelo bya minongonoko yo pfuxeta vabohiwa eka ku simekiwa ka khotso ra xifundzankulu ra Maputo - Mutambe, Jaspe Silvano Jacinto (NJINGA e SEPÉ: Revista Internacional de Culturas, Línguas Africanas e Brasileiras (ISSN: 2764-1244), 2025)
O objetivo deste artigo é analisar o impacto dos programas de reabilitação de reclusos implementados no Estabelecimento Penitenciário Provincial de Maputo, tomando como ponto de partida que o sistema penitenciário ao nível mundial assim como nacional está em constante reforma, com vista a conferir a sua restauração, humanização e inclusão. Em termos metodológicos, foi usada a abordagem qualitativa, onde foram conduzidas entrevistas semiestruturadas, a uma amostra de 10 reclusos e 5 técnicos Guardas Penitenciários. Também fez-se análise de conteúdos de vários documentos que orientam os processos de reabilitação e a observação directa. Este estudo tem o seu fundamento nas teorias de reabilitação de recluso, os modelos de riscos, necessidade, responsividade, e de boas vidas a fim de melhorar a compreensão dos fenómenos associados a reabilitação. Os resultados do estudo apontam a necessidade de potenciar os programas de reabilitação, tornando-os viáveis, inclusivos e sustentáveis. No entanto, olhando para implementação e o modo como decorrem os programas de reabilitação de reclusos, apesar dos constrangimentos de varia ordem, a indicação é de um impacto positivo, e que mesmo assim, sugere-se continuar a destinar recursos suficientes para fortalecer a implementação dos programas de reabilitação. **** XITLHOKOVETSELO (Xironga): Xikongomelo xa xitsalwana lexi i ku xopaxopa vuyelo bya minongonoko yo pfuxeta vabohiwa leyi tirhisiweke eka Xivumbeko xa Khotso ra Xifundzankulu xa Maputo, hi teka tanihi masungulo leswaku sisiteme ya khotso eka xiyimo xa misava xikan’we na tiko hinkwaro yi le ku cinciweni nkarhi hinkwawo, hi xikongomelo xo nyika ku vuyiseriwa ka yona, ku endliwa ka yona vanhu na ku katsa hinkwavo. Hi ku ya hi maendlelo, ku tirhisiwile endlelo ra xiyimo, laha ku endliweke mimbulavurisano leyi nga hlelekangiki ngopfu na xikombiso xa 10 wa vabohiwa na 5 wa vativi va varindzi va khotso. Ku tlhele ku va na nxopaxopo wa nhundzu ya matsalwa yo hlayanyana lama kongomisaka maendlelo ya ku vuyisa na ku langutisisa hi ku kongoma. Dyondzo leyi yi sekeriwe eka tithiyori ta ku vuyiseriwa ka vabohiwa, swikombiso swa khombo, xilaveko, ku hlamula , na vutomi lebyinene leswaku ku antswisiwa ku twisisa swiendlakalo leswi fambelanaka na ku vuyiseriwa. Mimbuyelo ya ndzavisiso yi kombisa xilaveko xo ndlandlamuxa minongonoko yo pfuxeta, ku yi endla yi tirha, yi katsa hinkwavo na ku tshamiseka. Hambiswiritano, loko hi languta ku tirhisiwa na ndlela leyi minongonoko yo vuyisa vabohiwa yi humelelaka ha yona, hambileswi ku nga na swipimelo swo hambana, xikombiso xi na nkucetelo lowunene , na leswaku hambi swi ri tano, ku ringanyetiwa ku ya emahlweni ku avela switirhisiwa leswi eneleke ku tiyisisa ku tirhisiwa ya minongonoko yo pfuxeta.