Análise do contributo das pequenas e médias empresas na geração de emprego e no desenvolvimento económico local: o caso do Distrito de Marracuene, 2017-2020: Nxopaxopo wa ku Hoxa xandla ka Mabindzu Lamatsongo na ya le Xikarhi eka Vutumbuluxi bya Mintirho na Nhluvukiso wa Ikhonomi ya Ndhawu: Mhaka ya Xifundzha xa Marracuene - 2017-2020 - Uaide, Julieta Salomão Mavie Chimbevane Uaide; Minzo , Inácio Ernesto (NJINGA e SEPÉ: Revista Internacional de Culturas, Línguas Africanas e Brasileiras (ISSN: 2764-1244), 2023)
O objetivo do artigo é analisar o contributo das Pequenas e Médias Empresas (PMEs) na Geração de Emprego e no Desenvolvimento Econômico Local no Distrito de Marracuene. As PMEs movimentam a economia, ganhando espaço no mercado local e nacional permitindo a criação de um tecido empresarial endógeno, que desenvolva outros sectores, diversificando a economia. Elas são o motor da economia moçambicana particularmente nas zonas rurais contribuindo decisivamente para a criação de riqueza e grande número de postos de trabalho, é nesse sentido que se desenvolve este artigo, com o objetivo de analisar o contributo das PMEs na geração de emprego e no desenvolvimento econômico local no Distrito de Marracuene. Para satisfazer esse objetivo, recorreu-se à abordagem qualitativa,obedecendo a uma pesquisa bibliográfica e documental. Para a recolha de dados usou-se como método a entrevista que foi dirigida à administração do distrito. Os resultados apontam que o Distrito de Marracuene é o distrito de Pequenas Empresas aquelas que empregam abaixo de 50 trabalhadores, e dentre as atividades representativas exercidas pelas PMEs do distrito de Marracuene, o sector de serviços teve uma subida de 123,08% comparativamente, o ramo de comércio revelou um desempenho inferior em 80.95%. Essas empresas contribuem para a geração de emprego, sendo que em média absorveram cerca de 56% da população local. Verificou-se ainda que em 2017 o distrito de Marracuene tinha apenas um total de 16 pequenas empresas e em 2018 esse número saltou para 48 dos quais 1 era de média empresa. Em 2019, as PMEs desse distrito tiveram um aumento de aproximadamente 95,83% em relação a 2018, em 2020, as empresas desse distrito tiveram uma redução de 58 comparado ao ano de 2019 com 94 o que corresponde a 61,70%. No que se refere ao contributo dessas empresas durante o período em estudo, notou se que é tão grande quanto no país pois, elas de movimentam a economia, ganhando espaço no mercado local e nacional e com isso geram ainda mais empregos. **** Xikongomelo xa atikili i ku xopaxopa ku hoxa xandla ka Mabindzu Lamatsongo na ya le Xikarhi (SMEs) eka Vutumbuluxi bya Mintirho na Nhluvukiso wa Ikhonomi ya Ndhawu eka Xifundzankulu xa Marracuene. Ti-SME ti fambisa ikhonomi, ti kuma ndhawu eka makete wa laha kaya na wa rixaka, leswi pfumelelaka ku tumbuluxiwa ka lapi ra bindzu ra le ndzeni, leri hluvukisaka tisekithara tin’wana, ku hambanyisa ikhonomi. I njhini ya ikhonomi ya Mozambique, ngopfu ngopfu etindhawini ta le makaya, va hoxa xandla swinene eka ku tumbuluxiwa ka rifuwo na nhlayo leyikulu ya mitirho, hi ndlela leyi xitsalwana lexi xi hluvukisiwaka, .hi xikongomelo xo xopaxopa ku hoxa xandla ka ti-SME eka ku tumbuluxiwa ka mitirho na nhluvukiso wa ikhonomi ya laha kaya eka Xifundzankulu xa Marracuene. Ku fikelela xikongomelo lexi, ku tirhisiwile endlelo ra xiyimo, ku landzela ndzavisiso wa bibliyografiki na matsalwa. Eka nhlengeleto wa datha, ku tirhisiwile mbulavurisano tanihi ndlela, leyi kongomisiweke eka vufambisi bya muganga. Mimbuyelo yi kombisa leswaku Xifundzankulu xa Marracuene i xifundzha xa Mabindzu Lamatsongo lawa ya tholaka vatirhi lava nga ehansi ka 50, naswona exikarhi ka migingiriko ya vuyimeri leyi endliwaka hi ti-SME eka xifundzha xa Marracuene, sekithara ya vukorhokeri yi vile na ku tlakuka ka 123.08% loko ku pimanisiwa, the rhavi ra mabindzu ri paluxe ku nga tirhi kahle ka 80.95%. Tikhamphani leti ti hoxa xandla eka ku tumbuluxiwa ka mintirho, naswona hi xiringaniso ti amukele kwalomu ka 56% wa vaaki va ndzhawu liya. Kutlhele ku kumiwa leswaku hi 2017 xifundzha xa Marracuene axiri na ntsengo wa 16 wa tikhamphani letintsongo ntsena naswona hi 2018 nhlayo leyi yi tlulerile kuya eka 48 laha yin’we akuri khamphani ya xiyimo xale xikarhi. Hi 2019, ti-SME eka xifundzankulu lexi ti vile na ku tlakuka ka kwalomu ka 95.83% loko ku pimanisiwa na 2018, hi 2020, tikhamphani eka xifundzankulu lexi ti vile na ku hunguteka ka 58 loko ku pimanisiwa na 2019 hi 94 leswi fambelanaka na 61.70%. Malunghana na ku hoxa xandla ka tikhamphani leti eka nkarhi lowu nga ehansi ka nkambisiso, ku xiyiwile leswaku i yikulu ku fana na le tikweni hikuva ti fambisa ikhonomi, ti kuma ndhawu eka makete wa laha kaya na wa tiko xisweswo ti tumbuluxa mitirho yo tala swinene.