Literatura negra brasileira, mediação e aplicação das Leis 10.639/2003 e 11.645/2008: Matsalwa ya Vantima ya le Brazil, vuhlanganisi na ku tirhisiwa ka Milawu 10.639/2003 e 11.645/2008 - Antônio, Carlindo Fausto (NJINGA e SEPÉ: Revista Internacional de Culturas, Línguas Africanas e Brasileiras (ISSN: 2764-1244), 2023)
O artigo, sem embargo do papel teórico relativo ao campo literário e à leitura, tem como objetivo apresentar um método para facilitar o acesso aos textos constituidores da literatura negra brasileira. De modo pedagógico, sem impedir experiências e relações coautorais indispensáveis com outros livros, autores (as) e autorias, o processo educativo utilizará, nas formações pretendidas, os livros “No Reino da Carapinha”, infanto-juvenil, prosa” (2018), e “Memória dos meus carvoeiros, romance” (2017), de Fausto Antonio. Outros livros, autorias e gêneros poderão ser utilizados, sem prejuízo do escopo orientador desse texto-projeto. As reflexões concernentes à leitura, triburárias dessa sistematização, serão feitas a partir da formação de educadores (as) formais; profissionais das redes públicas de ensino, e não formais; isto é, quadros dos movimentos sociais negros, quilombolas e assemelhados. *** Apapila leyi, hambileswi yi nga na xiave xa yona xa thiyori lexi fambelanaka na nsimu ya matsalwa na ku hlaya, yi kongomisa ku humesa ndlela yo olovisa ku fikelela matsalwa lama vumbeke matsalwa ya vantima ya le Brazil. Hi ndlela ya dyondzo, handle ko kavanyeta mintokoto ya nkoka ya vatsari-kulobye na vuxaka na tibuku tin’wana, vatsari na vatsari, endlelo ra dyondzo ri ta tirhisa, eka ndzetelo lowu kunguhatiweke, tibuku “No Reino da Carapinha”, children’s-juvenil, prosa, (2018), . na Memória dos meu charvoeiros, novhele, (2017), hi Fausto Antonio. Tibuku tin’wana, vatsari na tinxaka ti nga tirhisiwa, handle ko kavanyeta vukulu lebyi kongomisaka bya tsalwa leri ra phurojeke. Miehleketo mayelana na ku hlaya, leyi nga xiphemu xa maendlelo lawa, yi ta endliwa hi ku ya hi ndzetelo wa vadyondzisi va ximfumo; tiphurofexinali ku suka eka tinetiweki ta dyondzo ya mfumo na leyi nga riki ya xivumbeko; hi leswaku, tikhedara ta vantima, quilombola na minhlangano ya ntshamisano yo fana na yona.