Modelos das relações ecológicas como princípio para a educação ambiental: percepção dos docentes de biologia em três escolas do 1º ciclo da cidade do Dundo: Katalilo wakulikunda hakutuala ku uputukilo wa longeso lia Ize yakutunjingilika: kunhika ca alongexi akulongesa Hakutuala ku mwono, a xicola jitatu cipatulo citangu lia mulimbo lia ndundu wakulikunda hakutuala ku uputukilo wa longeso lia ize yakutunjingilika: kunhika ca alongexi akulongesa hakutuala ku mwono, a xicola jitatu cipatulo citangu lia mulimbo lia ndundu - Ngunza, Adelaide Elsa Rodrigues (NJINGA e SEPÉ: Revista Internacional de Culturas, Línguas Africanas e Brasileiras (ISSN: 2764-1244), 2023)
This article presents a theoretical discussion based on the discoveries made in a master's degree research in education, the objective of which was to propose models of ecological relations as a principle for Environmental Education in three primary schools in the city of Dundo Lunda Norte. The research problem consisted of answering how to implement the Environmental Education theme in a context characterized by the lack of programs aimed at promoting Environmental Education and a specific subject on the Environmental Education theme. This is a qualitative research, the results of which allowed us to verify that although the teachers of the Biology discipline at the aforementioned schools have prior knowledge about the study of different ecological relationships and the environment, they do not have any experience in the approach to Environmental Education, thus constituting an obstacle to the implementation of the Environmental Education theme in the already referenced school institutions. Given the context that was presented, in order to respond to the research problem, it was proposed as a primary measure the implementation of a program for Environmental Education that includes a process of training and training Biology teachers, so that they are qualified to establish a transversal approach to Environmental Education through the subject they teach, using models of ecological relations as a principle. ****** Umwenemwene wa chikota cha mutwe wa maliji wano, unasolola kuhanjika cha ikuma ize hitweva nyi hituanhinguika, há kufupha nyi kuwana cha mana wano a chimako cha Mesene (mestrado) ku mana ja milimo ya kufumba, nyi ku ulemu wa kusolola tutalilo (tutongue tongue) amwe anatwala ku kutuama nyi kupwa cha atu, tushitu nyi Iwaphe, hano hashi, ngwe we uputukilo wa fumbo lia atu há Iwaphe ku shikola jitatu já Chiphimo chitangu (Iº ciclo), mukachi ka mbongue ya Dundo, thungu ya Lunda wa kusango. Chikuma cha kusepha mana wano, chinatuala kuku kumbulula kuchi chize mutuhasa kujika mutwe wa fumbo lia Iwaphe ize yehova Zambi hanatweseka nayo, hinapu Kutesa kututalilo a kulimika nyi kunhangumuka há kuhetesa fumbo lino lia Iwaphe, nyi kuwana chimwe chitwamo chalihandununa muchipwa nyi kuhanjika wikha phande jino. Tunahanjika kuchimwe kufupha cha mana a umwenemwene nyi a ululi, atuha uhashi wa kunhinguika nguetu chipwe te Malongueshi já chitwamo cha mana a Biologia a colégio jino hananhinguika mana wano alipalikila ku kutuama nyi kupwa cha atu, tushitu nyi Iwaphe, hano hashi, hindu keshi nyi kunhinguika cheswe, kutuala há chikota cha chikuma chino chinahanjika há fumbo lia Iwaphe, keshika henoho há kukatuka matata akuhona kujika ikuma nyi tutalilo wano a kuhona kulonguesa alongui muze muaya shikola já mbongue ya Dundo, nyi phande jino já fumbo lia Iwaphe. chikuma chino chapwa kusolola, hanga tuhane kumbululo, há kufupha cha mana wano, nyi kusa Shiko litangu lia kutunga nyi kujika katalilo wa fumbo lia Iwaphe, muli mbata umwe ulalo wa kufumba nyi kuwiulula mana hali malongueshi já chituamo chino cha mana a Biologia, hanga wano, azuke inhingui nyi mana akangana, chocho apwe nyi kufumba nyi kuhanjika kanawa phande jino já fumbo lia Iwaphe, mukachi ka itwamo ya mana waze alonguesa, kulita nyi ulalo uno una sumbakenha ku kupwa cha atu, tushitu nyi Iwaphe, hano hashi chikuma cha kujijiminha( chikuma cha uputukilo).