As Contribuições das cooperativas de crédito no desenvolvimento das áreas rurais: A Nudzɔdzɔ siwo gadodo ƒe habɔbɔwo wɔna le kɔƒenutowo ƒe ŋgɔyiyi me TOTOƉEME - Fanho, Ayawovi Djidjogbe; Ouro-Salim , Omar (NJINGA e SEPÉ: Revista Internacional de Culturas, Línguas Africanas e Brasileiras (ISSN: 2764-1244), 2024)
As cooperativas de crédito desempenham um papel fundamental no desenvolvimento das áreas rurais, fornecendo serviços financeiros, como empréstimos e contas correntes, a agricultores e membros de comunidades rurais que não têm acesso aos serviços bancários tradicionais. Elas representam um modelo de financiamento que oferece valores e benefícios específicos para a população rural. O objetivo deste artigo é demonstrar a importância das cooperativas de crédito no financiamento de projetos rurais e justificar os valores e as características que tornam as cooperativas de crédito indispensáveis para promover o crescimento da população rural. A metodologia adotada baseia-se em uma análise bibliográfica, consultando fontes de bancos de dados como Google Scholar, Elsevier, Scielo e a base de dados da Capes. Os critérios utilizados para a seleção dos textos privilegiaram, em primeiro lugar, aqueles que analisam o conceito de cooperativas de crédito e seu impacto no desenvolvimento rural, seguidos daqueles que contextualizam o surgimento do cooperativismo em nível mundial e no Brasil a partir de uma perspectiva histórica. Essa abordagem garante que as fontes utilizadas sejam confiáveis e reconhecidas por sua qualidade acadêmica, aumentando assim a validade e a confiabilidade deste estudo. Os resultados mostram que as cooperativas de crédito são essenciais para a promoção do desenvolvimento socioeconômico não apenas nas áreas rurais, mas também na economia nacional como um todo. *** Gaxɔdɔwɔƒewo le vevie na kɔƒenutowo ƒe ŋgɔyiyi to ganyawo ŋuti dɔwɔnawo abe gadodo kple gaxɔgbalẽviwo nana agbledelawo kple kɔƒenutome nutoa me tɔ siwo si gadzraɖoƒe ƒe dɔwɔna xoxowo mele o me. Wobua wo be wonye gadodo ƒe mɔɖeɖe ƒe kpɔɖeŋu si hea asixɔxɔ kple nɔnɔme siwo ɖea vi vɛ na kɔƒenutometɔwo. Taɖodzinu si le nyati sia ŋue nye be wòaɖe gadodo ƒe habɔbɔwo ƒe vevienyenye afia le gadodo na dɔwo me le kɔƒenutowo me eye wòaɖo kpe dzidzenu kple nɔnɔme siawo dzi, be woatsɔ ana gaxɔdɔwɔƒewo nanye nu vevi aɖe si dina be yeado kɔƒenutowo me tɔwo ƒe dzidziɖedzi ɖe ŋgɔ. Mɔnu si wozã la nɔ te ɖe agbalẽwo ƒe xexlẽdzesiwo me dzodzro dzi, eye wobia gbe tso teƒewo abe nusiwo tso Google Scholar, Elsevier, Scielo kple Capes ƒe nyatakakadzraɖoƒewo ene. Dzesi siwo wozã tsɔ tia nuŋlɔɖiwoe nye be woatsɔ esiwo tsɔ numekuku le gaxɔdɔwɔƒewo ƒe nukpɔsusu kple ŋusẽ si wokpɔna ɖe kɔƒenutowo me ŋgɔyiyi dzi le gɔmedzedzea me la aɖo nɔƒe gbãtɔ, eye woatsɔ nuŋlɔɖi siwo tsɔ habɔbɔwo ƒe dodo le xexeame kple le Brazil le ŋutinya me la aɖo nɔƒe gbãtɔ ɖoɖowo. To mɔnu sia zazã me la, woate ŋu akpɔ egbɔ be kakaɖedzi le dzɔtsoƒe siwo wozã ŋu eye wokpɔe dze sii le woƒe sukudede ƒe nyonyome ta, si na numekuku sia ƒe nyateƒenyenye kple kakaɖedzi dzina ɖe edzi. Woate ŋu anɔ te ɖe nusiwo wokpɔ tso eme dzi akpɔe be gaxɔdɔwɔƒewo wɔa akpa vevi aɖe le hadome kple ganyawo ƒe ŋgɔyiyi dodo ɖe ŋgɔ me, menye le kɔƒenutowo me ɖeɖeko o, ke le dukɔa ƒe ganyawo katã me.