A questão da educação sexual no ambiente escolar em Moçambique: um caso de estudo envolvendo professores e alunos da escola secundária 7 de abril na cidade de Chimoio: Dhimma barnoota saalqunnamtii naannoo mana barumsaa Mozaambiik - Huo, Anfibio Zacarias; Mário, Rogério Filipe (NJINGA e SEPÉ: Revista Internacional de Culturas, Línguas Africanas e Brasileiras (ISSN: 2764-1244), 2024)
O presente estudo versa em prol da educação sexual no ambiente escolar: um caso de estudo envolvendo professores e alunos da escola secundaria 7 de abril na cidade de Chimoio. O estudo objetivou compreender as formas de Educação sexual que tem sido desenvolvida no meio escolar, ampliando a compreensão sobre a necessidade de promover uma formação adequada para aperfeiçoar o conhecimento acadêmico dos professores. Para isto, foi empregada uma metodologia essencialmente mista qualitativa e os dados foram coletados através de um questionário com perguntas fechadas para os alunos e uma entrevista semiestruturada para os professores, ao qual responderam 10 professores e 20 alunos. O estudo demonstrou que os alunos sentem carência no desenvolvimento adequado e mais contínuo em sala de aula, apresentando inúmeras dúvidas sobre o tema. Os resultados das entrevistas aplicadas para os professores indicam que eles têm conhecimento sobre o assunto, mas a maioria sente necessidade de cursos de capacitação para melhorar o conhecimento do assunto. Logo, verifica-se a necessidade de implementação e desenvolvimento de cursos de formação, juntamente com a ampliação da sensibilidade e interesse por parte dos professores em aprender e dialogar sobre o tema. *** Qorannoon ammaa kun barnoota saalqunnamtii naannoo mana barumsaa keessatti guddisuuf kan akeekedha: qorannoo haalaa barsiisotaa fi barattoota mana barumsaa sadarkaa lammaffaa 7 de Abril magaalaa Chimoio keessatti hirmaachise. Qorannoon kun gosoota barnoota saalqunnamtii manneen barnootaa keessatti qophaa’an hubachuuf kan kaayyeffate yoo ta’u, beekumsa barnootaa barsiisotaa fooyyessuuf leenjii gahaa ta’e guddisuun barbaachisaa ta’uu hubannoo babal’isuun kan kaayyeffate ture. Kanaafis mala qulqullinaa bu’uuraan walmakaa ta’e fayyadamuun odeeffannoon karaa gaaffilee barattootaaf gaaffilee cufamanii fi af-gaaffii walakkaa caaseffama qabuun barsiisotaaf taasifamuun kan walitti qabame yoo ta’u, barsiisonni 10 fi barattoonni 20 deebii kennaniiru. Qorannoon kun barattoonni daree keessatti guddina gahaa fi walitti fufiinsa qabu dhabuun akka itti dhaga’amu kan agarsiisu yoo ta’u, mata duree kana irratti shakkii hedduu dhiyeessa. Bu’aan gaaffilee barsiisota irratti hojiirra oolan dhimmicha irratti beekumsa akka qabanitti akka of ilaalan kan agarsiisu yoo ta’u, namoonni af-gaaffii godhaman harki caalaan isaanii garuu barnoota kana caalaatti hubachuuf leenjii barbaachisaa ta’uu isaa itti dhaga’ama. Kanaafuu, miiraa fi fedhii gama barsiisonni mata duree kana barachuu fi mari’achuu irratti qaban dabaluu cinaatti, koorsii leenjii hojiirra oolchuu fi qopheessuun barbaachisaa ta’uu ibsameera.