Valoração Económica dos Recursos Naturais: Abordagem Contingencial : Ku pima nkoka wa ikhonomi ya switirhisiwa swa ntumbuluko: endlelo ra xihatla Nkomiso - Macane, Agostinho; Cardoso, Paulo (NJINGA e SEPÉ: Revista Internacional de Culturas, Línguas Africanas e Brasileiras (ISSN: 2764-1244), 2023)
Os recursos ambientais não dispõem de um valor monetário estabelecido pelas relações tradicionais de mercado, sendo assim, há necessidade de se proceder através de métodos de valoração econômica. Este trabalho propõe-se a estimar um valor econômico para a preservação das praias da Ilha de Moçambique, um recurso público e com acesso livre, características que fazem deste recurso vulnerável para a degradação. Para a materialização do objetivo do estudo recorreu-se a uma abordagem metodológica quantitativa, com o questionário como meio de recolha de dados. Por existirem vários métodos de valoração econômica, este estudo circunscreve-se no método de valoração contingencial, particularmente da medida de Disposição a Pagar. Os resultados apontaram a percepção da necessidade da preservação das praias em estudo. As variáveis escolaridade e rendimento são as que tiveram maior impacto sobre a variável dependente. *** Switirhisiwa swa mbango a swi na nkoka wa mali lowu simekiweke hi vuxaka bya makete bya ndhavuko, hikokwalaho, ku na xilaveko xo ya emahlweni hi tindlela ta ku pima nkoka wa ikhonomi. Ntirho lowu wu ringanyeta ku ringanyeta nkoka wa ikhonomi eka nhlayiso wa mativa ya Xihlala xa Mozambique, rifuwo ra mani na mani leri nga na mfikelelo wa mahala, swihlawulekisi leswi endlaka leswaku rifuwo leri ri va ekhombyeni ro onhiwa. Leswaku ku hetiseka xikongomelo xa ndzavisiso, ku tirhisiwile endlelo ra maendlelo ya nhlayo, laha phepha ra swivutiso tanihi ndlela yo hlengeleta datha. Hikuva ku na tindlela to hlaya ta ku pima nkoka wa ikhonomi, ndzavisiso lowu wu pimiwile eka ndlela ya ku pima nkoka wa xihatla, ngopfungopfu mpimo wa ku Tiyimisela ku Hakela. Vuyelo byi kombetele eka mavonelo ya xilaveko xo hlayisa mativa lawa ya dyondziwaka. Swihlawulekisi swa dyondzo na muholo swi vile na nkucetelo lowukulu eka xihlawulekisi lexi titshegeke.