Análise de Gêneros literários e sua categorização na perspectiva de Wellek e Warren : Ongororo yeManyorero Marudzi uye kupatsanura kwavo kubva pamaonero eWellek neWarren - Nahia, Elizabeth Mariana Alfredo Capathia; Dias, José Luis (NJINGA e SEPÉ: Revista Internacional de Culturas, Línguas Africanas e Brasileiras (ISSN: 2764-1244), 2023)
O presente trabalho propõe uma análise dos gêneros literários, assunto controverso na área da teoria da literatura desde os dias de Platão até aos nossos dias. Os gêneros literários constituem o ponto de partida teórico para o desenvolvimento desta presente pesquisa. Assim como houve a necessidade de agrupar as palavras em classes gramaticais, assim, houve também a necessidade de ordenação em categorias dos vários “modos” de narrativa, formas de classificação ou rotinas próprias da escrita. Pretende-se assim, observar os gêneros literários, procurando assim definir as características que marcam o discurso de cada um dos gêneros ao nível da literatura. A pesquisa é meramente bibliográfica, baseada na interpretação de informações publicadas em forma de livros, revistas, textos legais, publicações avulsas. À luz das investigações feitas, conclui-se que a teoria dos gêneros literários deve ser vista como meio auxiliar que, entre outros, nos leva ao conhecimento do literário, mas nunca deve ser usada para valorização e julgamento da obra. **** Iri basa razvino rinopa kuongororwa kwemhando dzezvinyorwa, nyaya inopokana munzvimbo yezvinyorwa zvezvinyorwa kubva pamazuva aPlato kusvika nhasi. Marudzi ezvinyorwa anoumba dingindira rekutanga pakuvandudzwa kwetsvakiridzo yazvino. Sezvo kwakanga kune dikanwo yokuisa mashoko mumapoka egirama, pakanga panewo dikanwo yokuronga “miitiro” yakasiyana-siyana yerondedzero muzvikamu, zvimiro zvokuronga kana kuti miitiro yokunyora. Nokudaro chinangwa ndechekucherechedza mhando dzezvinyorwa, nekudaro kutsvaga kutsanangura maitiro anotaridza hurukuro yemhando imwe neimwe padanho rezvinyorwa. Tsvagiridzo iyi ndeyezvinyorwa zvebhaibheri, zvichibva mukududzirwa kweruzivo rwakaburitswa mumhando yemabhuku, magazini, zvinyorwa zvemutemo, zvinyorwa zvakasiyana. Muchiedza chekuongorora kwakaitwa, zvinogumiswa kuti dzidziso yezvinyorwa zvezvinyorwa inofanira kuonekwa senzira yekubatsira iyo, pakati pevamwe, inotitungamirira kune ruzivo rwezvinyorwa, asi haifaniri kumboshandiswa kukoshesa uye kutonga basa.