A Guiné-Bissau e a corrupção: um impasse ao desenvolvimento : Guiné Bissau Í Kurupson: Um Inpasi pa Disinvolvimentu - Nanque, Jailson Carlos (NJINGA e SEPÉ: Revista Internacional de Culturas, Línguas Africanas e Brasileiras (ISSN: 2764-1244), 2023)
O presente estudo debruça sobre a Guiné Bissau e a corrupção como um impasse ao desenvolvimento, com intuito de entender que impasses a corrupção criou ao desenvolvimento do país ao longo dos tempos. O documento discute a corrupção de forma geral desde sua etimologia, os conceitos e demais definições como forma de entender o que é a corrupção e como se materializa essa prática. O artigo tem como objetivo compreender as dificuldades que a Guiné Bissau depara no combate à corrupção dentro das instituições públicas assim como na sociedade do país. Trata-se da pesquisa descritiva como forma de entender a sociedade guineense, cujo estudo se destina a perceber o modo de agir face a corrupção no país. Conclui-se que, a corrupção é um fenômeno mundial e que tem impedido muitos países de se desenvolver, principalmente, a Guiné Bissau que ainda carece de quase todos os sistemas de combate à corrupção. Assim, o pouco desenvolvimento que o país apresenta é o reflexo dos constantes atos de corrupção que têm dificultado o investimento do governo nas áreas sociais para atender as necessidades do povo, também, a própria sociedade guineense é a principal mentora das práticas de corrupção, o que inviabiliza qualquer tipo de combate desta prática. Ainda, constatamos que, há corrupção em todo canto do país e ausência das instâncias judiciais para resolver problemas deste gênero, implicando o aumento da corrupção em todas as instituições públicas na Guiné Bissau. Portanto, corrupção é meio de sobrevivência de muitos guineenses. *** es tarbadju na trata sobri Guiné Bissau í Kurupson suma um inpasi pa disinvolvimentu ku intenson de ntindi kal ki inpasi ku kurupson kria na disinvolvimentu di pais pa manga di tenpu. Es dukumentu na diskuti kurupson di manera geral disna disi siknifikadu, difinison, ku utrus konseitus suma manera di ntindi kuma ku kurupson t fasidu ou ta fasidu. Es artigu tene suma obdjetivu ntindi kal difikuldadi ku Guiné Bissau tene na konbati di kurupson dentru di kau di tarbadju di stadu suma tanbi na sosiedadi di no tera. Ina trata di piskisa diskrtiva suma manera di pudi ntindi sosiedadi nundé ku es estudu na fasidu nel tanbi pa ntindi kuma ku djintis ta reagi sobri kurupson. No konklui kuma kurupson i kusa di tudu mundu tanbi i tudji manga di paisis disinvolvi, prinsipalmenti Guiné Bissau ku té gos ika tene nin um sistema kuta konbati kurupson. Asin, puku disinvolvimentu ku pais tene i resultadu di kil manga di kurupson ku ta nano tera fasidu ku tudji asin nvistimentu di gubernu na arias sósias pa pudi resolvi kusas di púbis, tanbi, propi guinensis elis i prinsipal djintis ku pui pratikas di kurupson tchiu na tera, kila ku tudji djintis pa konbati es kusa. Tanbi, no odja kuma kurupson sta na tudu ladu dino tera, pabia di manera ku djustisa ka ten pa pudi resolvi es kusas kila ku pui kurupson kirsi na Guiné Bissau. Kurupson i kau di kumé di manga di guinensis.