34.Estrutura e Funcionalidade das Famílias de Baixa Renda no Contexto do Empreendedorismo e Educação Profissional das Mulheres Caso das Mulheres da Cooperativa de Crédito e Vendedeiras de Comida Confeccionada de Waresta na Cidade de Nampula: Makhalelo ni Okhaliherya Wamusi a Muhakhu Vakhani Muhina wa Wasasa Wowuphuwela ni Olela wa Muteko wa Athiyana Emosaro ya Athiyana Ecoperativa Enoliha Musuruku, ni Anamatumiha a Yoolya Yowapheiwa Opasari ya Waresta a Epooma ya Wamphula - Tevere, Calisto Ângelo (NJINGA e SEPÉ: Revista Internacional de Culturas, Línguas Africanas e Brasileiras (ISSN: 2764-1244), 2022)
Este artigo analisa a estrutura e a funcionalidade das famílias de baixa renda no âmbito da prática empreendedora e educação profissional das mulheres, particularmente na cidade de Nampula. A pobreza e a fraca empregabilidade estimula o exercício do empreendedorismo pelas mulheres, que veem o trabalho fora de casa como forma de ganhar dinheiro, renda e vínculo de novas relações sociais e emancipatórias. O estudo é exploratório, usa método do estudo de caso, segue o paradigma qualitativo e tipologia filosófica fenomenológica-interpretativa. Participaram da entrevista semi-estruturada seis mulheres, das quais três duma cooperativa de crédito, que se beneficiavam da poupança e empréstimo e três do mercado grossista de Waresta com barracas protegidas no local. Notamos que as famílias possuem a disfunção leve entretanto, valoriza-se a mulher como transformadora social da família e sociedade, que retraimento no desempenho familiar deve-se ao débil desenvolvimento socioeconômico. Ao nível estrutural verifica-se coesão e melhorias de vida, erguem casas resilientes, usam tecnologias (celulares e energia), pagam escola e saúde, graças ao empreendedorismo. *** Mavukulo: Epaphelo ela enwehaweha makhalelo ni mavarelo okhaliherya wamusi a muhakhu vakhanene muhina wa wasasa opwanhya woreriha ni wuphuwela sana, ni olela wa muteko wa athiyana, mu epooma ya Wamphula. Emasikhini ni othowa ophwanyiha muteko, onnaliphiyera ovara muteko wowasasa wa nakoso vamutthuru mmansawe eriyari ya athiyana, anona ovara muteko ota wa vathe, ehuhu woxintta musurukhu, muhaku ni wasuwela atthu ni makhalelo makhina ni otaphuwa. Osomanno thi wowehaweha muhina wa osoma wetthu emosa wohkumelela, ni thi wolemeliha, ni entthara mukhano wa otaphulela-yowiraneha. Mwa wokoha ni maphankelo vakhanene, Nalavulin'he athiyana athanu ni emosa, araru ecoperativa enoliha musuruku, ni araru a epasari enopoliha ya Waresta, okhalana iparaka sowaakiherya vanipuroni. Nowoona wira omusi wokhalana ohikhaliherya woveya veya, mana omuttttimiha muthiyana anthoko mureriha oteka makhalelo emutthu omusi ni atthu ammuttetteni, ni owiisoovelela mavarelo okhaliherya wa omusi, maana wohikhalana mirerelo ni muhako, maana wokhalana emasikhini. Muhina wa makhalelo, nowoona wira annororomelana, ni annareriha ekhumiya, annateka inupasaya solipa, annakhalana ikharuma sowerya ni sa masuwelo (mankesi ni arame ohikhala mukhoi), annalivera anamuanaya wosomani oxicola ni ekhumi, mwaha wowasasa wa nakoso.