Avaliação das competências dos alunos graduados do ensino primário à luz da reforma curricular: o caso das escolas do Distrito de Ka-Mpfumo, Maputo - Moçambique: Assessment of the skills of primary school graduates in light of curricular reform: the case of schools in the Ka-Mpfumo District, Maputo – Mozambique - Manhica, Madalena Serafim (NJINGA e SEPÉ: Revista Internacional de Culturas, Línguas Africanas e Brasileiras (ISSN: 2764-1244), 2024)
Este artigo avalia o desenvolvimento das competências dos alunos graduados do ensino primário em Moçambique, com foco na reforma curricular estabelecida pela Lei 18/18. A reforma tem como objetivo principal capacitar os alunos com competências práticas, cognitivas e socioemocionais aplicáveis na vida cotidiana. Utilizando entrevistas com professores e análise documental, a pesquisa faz uma comparação entre as competências previstas no currículo e as efetivamente adquiridas pelos alunos, além de investigar as percepções de professores e gestores sobre a implementação da reforma. Os resultados apontam que o desenvolvimento das competências desejadas está aquém do esperado, com apenas 8,5% dos alunos atingindo as metas estabelecidas no currículo. Enquanto algumas habilidades cognitivas, como operações matemáticas básicas, apresentam avanços, competências essenciais como a fluência em Língua Portuguesa e a capacidade de resolução de problemas complexos permanecem deficientes. Competências socioemocionais e tecnológicas também carecem de atenção e suporte adequados. A pesquisa revela que as mudanças curriculares não têm sido totalmente absorvidas pelos professores, que percebem as inovações como orientações fragmentadas e difíceis de acompanhar, impactando negativamente a motivação e implementação da reforma. Muitos professores ainda preferem o modelo clássico, que permitia maior flexibilidade e autonomia. Para superar esses desafios e alcançar os objetivos da reforma, recomenda-se o fortalecimento da formação contínua dos professores, com ênfase na prática do currículo baseado em competências; melhorias na infraestrutura escolar, incluindo tecnologias digitais e laboratórios; redução da relação aluno/professor para permitir feedback mais individualizado; e incentivos adicionais para aumentar a motivação dos docentes. Essas ações visam a criação de um ambiente mais propício para que os alunos desenvolvam as competências necessárias para uma participação ativa e crítica na sociedade moçambicana. *** A matsalwa lawa ma lhela a ku lhuvuka ka kuti nyiketela ka va ndzondzi va xiyenge xa ku sangula ka ndlela ya xikolwe lomu tikweni la Moçambique na hi txuvuka a ku lungisela ka mdlela ya ndzondzo ka nawu wa 18/18. A ku ntxintxa ka wona kuni nkongometo waku wu pfisa va ndondindzi ka mayelanu ni ku tiva ku yendla, ku yelheketa ni ma hanyelo ya siku ni siku a wutonwini. Na ku tirhisiwa ma bulu ni va ndandizisi, ku lhela ma buku, a ndondzo leyi yi yendla ku ringanisa ka ku lhela loku ku xuviwaka ka ndlela ya ndondzo, ni mi handzu leyi va ndondzi vanga nayona hi ntiyiso, xi kanwe ni ku lhela a matwele ya va ndondzisi ni va rangeli va ndzawulo ya ndondzo a mi handzu ya ku ntxintxa loku. A mi hanzu yi kombisa leswaku a ntxovelo wule hanzi, wu ringana ntsena 8,5%, va ndondzi lava va fikeke ka ntxovelo lowu wungaha nyimeliwa. Loku ku txuvukiwa a wutlari ka ti ndondzo ta tinkonta – Matemática, ku ni ntsovelo wunene, kambe a ka lirini la xilungo, ni ku lungisa ma hanyele ya siku ni siku, a kuna ntsovelo. Wu tivi la ma hanyeli ni ku tirisa mutxini ya nguva leyi, na kona a swi tsakisi. A ku lhota ka hina ku hi komba leswaku a ku ntxintxa ka ndlela ya ndondzo a yi yamukeliwi kwatsi hiva ndzondzisi, leswi swi maha leswaku swi va karhatela ku pangalata ndela leyi yimpswa. Va bdzondisi vanyingi va rhandza ma ndzondzisele lawa ya khale. A kuva ku lhuliwa swi karhato leswi ku kombeliwa leswaku ku yendliwa ku wupfisa ni ku pfuxetela hi nkwawo nkama ava dzondisi, na ku yentelelisiwa a ndleya yaku wupfisa va ndzondzi ku tiva ku yendza, ku lulamisela swikolwe, na swinga sali ndzaku ku tirisa mutxini ya nguva leyi, ni swi mbeni leswi awi pfunaka ku swi vona. Hi kwawu ntiro lowu, wu yetleliwa ku lulamisela matsamelo lawa ma ngata pfunaka va ndondzi ku lhuvukisa ma yendlele lawa mangata pfunaka ku lhengela loku nene kama hanhyelo la tiko la mUzambique.