A promoção da cultura de qualidade total e melhoria da eficácia escolar: O Caso da Escola Secundária Geral de Macossa: Kusimudzirwa kwetsika yemhando yakakwana uye kuvandudzwa kwekubudirira kwechikoro: Nyaya yeGeneral Secondary School yeMacossa - Cachema, Larnida Reunido; Amilai, Amadeu Ernesto Amadeu (NJINGA e SEPÉ: Revista Internacional de Culturas, Línguas Africanas e Brasileiras (ISSN: 2764-1244), 2025)
A escola é um local de interação/encontro de indivíduos pertencentes a sociedades, e,não existe sociedade desprovida de cultura. Assim, parte-se deste pressuposto, para se chamar atenção a uma necessidade de se valer do ensino de história para o resgate desta cultura na medida em que se admite que alguns elementos ou traços culturais estão sendo destruídos ou marginalizados. A pesquisa tem como objetivo analisar o nível de contribuição efectiva da promoção da cultura de qualidade total na eficácia escolar, 10a classe, turma A, na Escola Secundária Geral de Macossa. Este artigo resulta de uma pesquisa qualitativa, olhando a inquirição por entrevista semiestruturadas e questionário dirigido aos professores e alunos, ocorrida em Julho de 2024, no Distrito de Macossa. Da análise feita chegámos à conclusão de que o ensino de história na ESG de Macossa, melhore a eficácia escolar com vista a promoção da cultura, uma vez que, ficou provado que o ensino deixa à margem os valores tradicionais dos alunos. **** PFUPISO (CHICHONA) Chikoro inzvimbo yekudyidzana / kusangana kwevanhu vemasangano, uye hapana nzanga isina tsika. Nokudaro, zvinobva pakufungidzira uku kukwevera pfungwa pakudiwa kwekushandisa dzidziso yenhau kununura tsika iyi kusvika pakuti zvinobvumwa kuti zvimwe zvinhu zvetsika kana maitiro ari kuparadzwa kana kudzingwa. Tsvakurudzo ine chinangwa chekuongorora huwandu hwemupiro unobudirira wekusimudzira tsika yepamusoro yakakwana mukubudirira kwechikoro, 10th grade, kirasi A, paGeneral Secondary School yeMacossa. Nyaya ino inobva pakutsvakurudza kwehutano, kutarisa semi-yakagadzirirwa kubvunzurudza uye mibvunzo yekuongorora yakanyorerwa vadzidzisi uye vadzidzi, iyo yakaitika muna July 2024, muDunhu reMacossa. Kubva pakuongorora kwakaitwa, takasvika pakugumisa kuti kudzidziswa kwenhoroondo paESG yeMacossa, kunovandudza kubudirira kwechikoro nechinangwa chekusimudzira tsika, sezvo zvakaonekwa kuti kudzidzisa kunosiya tsika dzechinyakare dzevadzidzi vari parutivi.