Factores da violência doméstica na Cidade de Xai-Xai, no período de 2020-2022: Factors of domestic violence in the city of Xai-Xai, in the period 2020-2022 - Nhangave, Jorge Samuel (NJINGA e SEPÉ: Revista Internacional de Culturas, Línguas Africanas e Brasileiras (ISSN: 2764-1244), 2024)
A violência contra a mulher é uma preocupação mundial e constitui uma das principais barreiras ao esforço da humanidade para sua eliminação, é nesta perspectiva que a presente pesquisa intitulada os fatores da violência doméstica na cidade de Xai-Xai, pretende compreender os fatores da violência doméstica na cidade de Xai-Xai, tendo como objetivos específicos descobrir as causas de violência doméstica em Moçambique, caracterizar a violência doméstica e identificar os fatores determinantes para o concorrência de violência doméstica, através de método qualitativo, bibliográfico e documental com recurso a uma entrevista semiestruturada para a recolha de dados tendo em conta que vários estudos revelam que os casos da violência doméstica estão cada vez mais crescentes em Moçambique. A preferência pelo tema prende-se motivações de ordem académica e social, a partir dos debates havidos durante as aulas na cadeira de violência doméstica e acesso a justiça que despertam a curiosidade em aprofundar mais sobre os fatores que determinam a prática de violência doméstica na cidade de Xai-Xai, no período de 2020-2022, por ter sido marcado pelo confinamento social devido a covid-19. Na ordem sócio-científica, o tema é de extrema relevância no cenário atual moçambicano e não só, para o mundo em geral tendo em conta que a violência doméstica causa instabilidade social nas famílias, hoje em dia, os homens também sofrem a violência doméstica por parte das suas parecerias e a presente pesquisa, visa suscitar uma reflexão sobre a necessidade de atualização da lei 29/2009 de 29 de Setembro, para ser consentânea com a situação vigente, durante a pesquisa conclui-se que os fatores penais, emocionais, culturais e económicos, estão na ordem da violência doméstica na cidade de Xai-Xai, e os entrevistados foram unânime em clamar pela revisão pontual da lei de modo a acompanhar ao contexto atual. *** Madzolonga eka vavasati i mhaka leyi karhataka emisaveni hinkwayo naswona ya vumba xin’wana xa swihinga leswikulu eka matshalatshala ya vumunhu yo ma herisa, hi le ka langutelo leri ndzavisiso wa sweswi lowu nga na nhlokomhaka leyi nge swivangelo swa madzolonga ya le mindyangwini edorobeni ra Xai-Xai, wu kunguhataka ku ku twisisa swivangelo swa madzolonga ya le mindyangwini edorobeni ra Xai-Xai, hi swikongomelo swo karhi swo kuma swivangelo swa madzolonga ya le mindyangwini eMozambique, ku hlawula madzolonga ya le mindyangwini na ku kuma swivangelo leswi bohaka ku humelela ka madzolonga ya le mindyangwini, hi ku tirhisa qualitative, bibliographical na documental ndlela leyi nga na xitirhisiwa eka mbhurisano lowu nga hlelekangiki ngopfu wa nhlengeleto wa datha, hi ku tekela enhlokweni leswaku tidyondzo to hlaya ti paluxa leswaku timhangu ta madzolonga ya le mindyangwini ti andza eMozambhiki. Ku tsakeriwa ka nhlokomhaka ku fambelanisiwa na minsusumeto ya swa tidyondzo na ya ntshamiseko, leswi simekiweke eka minjhekanjhekisano leyi nga humelela hi nkarhi wa titlilasi eka mhaka ya madzolonga ya le mindyangwini na ku fikelela vululami leswi pfuxaka ku navela ku tiva ku nghena swinene eka swilo leswi lawulaka mukhuva wa madzolonga ya le mindyangwini eka doroba ra Xai-Xai, eka nkarhi wa 2020-2022, tani hi leswi a ri funghiwe hi ku pfaleriwa eka vaaki hikwalaho ka covid-19. Eka maendlelo ya ntshamisano na sayense, nhlokomhaka leyi yi na nkoka swinene eka xiyimo xa sweswi xa Mozambique na le handle, eka misava hi ku angarhela, hi ku tekela enhlokweni leswaku madzolonga ya le mindyangwini ya vanga ku nga tshamiseki ka ntshamiseko emindyangwini, masiku lawa, vavanuna na vona va xaniseka hi madzolonga ya le mindyangwini eka xiphemu xa vona vutirhisani na ndzavisiso wa sweswi, wu kongomisa ku hlohlotela ku anakanyisisa hi xilaveko xo pfuxeta nawu wa 29/2009 wa September 29, ku fambisana na xiyimo xa sweswi, hi nkarhi wa ndzavisiso ku gimetiwa leswaku swilo swa xigwevo, swa mintlhaveko, swa ndhavuko na ikhonomi, . ti le ka xiyimo xa madzolonga ya le mindyangwini edorobeni ra Xai-Xai, naswona lava vulavurisaneke na vona va pfumelelanile hi ku kombela leswaku nawu wu pfuxetiwa hi nkarhi leswaku va ta fambisana ni xiyimo xa sweswi.